14
Maj
Tort ślimak z masą z serka mascarpone
- 60 min
- Średni
- 2 komentarze
- Ciasta Na Słodko
Bardzo smaczny, nie za słodki, ładnie się prezentujący tort w kształcie ślimaka z masą z serka mascarpone i ananasami.
Składniki
- 6 jajek
- 18 dkg. cukru
- 10 dkg. mąki
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 50dkg. serka mascarpone
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka śmietany 30%
- szok wyciśnięty z jednej cytryny
- puszka ananasa w plasterkach
- 9 łyżeczek żelatyny
- szklanka cukru pudru
Do Dekoracji
- szklanka śmietany 30%
- opakowanie śmietany śnieżki w proszku
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- BISZKOPT : Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę.
- MASA: Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i cukrem pudrem (w razie potrzeby masę można dosłodzić). Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać sok z ananasa. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki kremu mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone ananasy i szklankę ubitej śmietany 30%. Gotową masę rozsmarować na biszkopt, biszkopt pokroić na 3 równe paski, jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze, następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie ślimaka. Tort wstawić do lodówki do stężenia.
- DEKORACJA: Szklankę śmietany 30% ubić ze śnieżką, posmarować wierzch i boki tortu, wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, obsypać tort.
-
gin
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab