14

Maj

Tort ślimak z masą z serka mascarpone

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo smaczny, nie za słodki, ładnie się prezentujący tort w kształcie ślimaka z masą z serka mascarpone i ananasami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 jajek
  • 18 dkg. cukru
  • 10 dkg. mąki
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 50dkg. serka mascarpone
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka śmietany 30%
  • szok wyciśnięty z jednej cytryny
  • puszka ananasa w plasterkach
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • szklanka cukru pudru

Do Dekoracji

  • szklanka śmietany 30%
  • opakowanie śmietany śnieżki w proszku
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

  1. BISZKOPT : Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę.
  2. MASA: Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i cukrem pudrem (w razie potrzeby masę można dosłodzić). Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać sok z ananasa. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki kremu mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone ananasy i szklankę ubitej śmietany 30%. Gotową masę rozsmarować na biszkopt, biszkopt pokroić na 3 równe paski, jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze, następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie ślimaka. Tort wstawić do lodówki do stężenia.
  3. DEKORACJA: Szklankę śmietany 30% ubić ze śnieżką, posmarować wierzch i boki tortu, wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, obsypać tort.
  • gin

    Wygląda naprawdę prześlicznie i bardzo ciekawie :)

  • Torcik bardzo smaczny , puszysty i delikatny :)
    Dziękuję , miło mi że się podoba :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab