30
Mar
Tortowe orzechowo – kawowe
Orzechowe biszkopty z kokosową wkładką, przełożone masą kawową.
Składniki
Zrobić 2 biszkopty orzechowe
Składniki na jeden biszkopt:
- 5 jaj
- 10 dkg orzechów włoskich mielonych
- 10 dkg cukru
- 1,5 łyzki maki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
- 5 jaj
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 10 dkg cukru
- 1,5 łyżki maki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 40 dkg masła ewentualnie margaryny
- 6 żółtek
- 2 jaja
- 25 dkg cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki spirytusu
Do nasączenia biszkoptów:
- Szklanka herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki spirytusu
Sposób przygotowania
- Biszkopt orzechowy: Do zmielonych orzechów wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać kolejno po żółtku. Do ubitych jaj wsypać orzechy wymieszane z mąką, delikatnie wszystko wymieszać. Przelać do formy, piec około 25 minut w 175 *C
- Przy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy biszkopcie orzechowym.
- Masa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (około 2-3 łyżki) Jaja, wyszorować, sparzyć. Żółtka i całe jaja razem z cukrem ubić na parze. Masę jajeczną odstawić do wystudzenia, do dobrze utartego masła dodawać masę jajeczną, wystudzona kawę i spirytus.
- Do herbaty dodać cukier i spirytus. Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą, przełożyć masą.
-
gin
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab