30

Mar

Tortowe orzechowo – kawowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Orzechowe biszkopty z kokosową wkładką, przełożone masą kawową.

ciastko-1

Składniki

Zrobić 2 biszkopty orzechowe
Składniki na jeden biszkopt:

  • 5 jaj
  • 10 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 10 dkg cukru
  • 1,5 łyzki maki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka kokosowa:

  • 5 jaj
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 dkg cukru
  • 1,5 łyżki maki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 40 dkg masła ewentualnie margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 25 dkg cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki spirytusu

Do nasączenia biszkoptów:

  • Szklanka herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt orzechowy: Do zmielonych orzechów wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać kolejno po żółtku. Do ubitych jaj wsypać orzechy wymieszane z mąką, delikatnie wszystko wymieszać. Przelać do formy, piec około 25 minut w 175 *C
  3. Przy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy biszkopcie orzechowym.
  4. Masa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (około 2-3 łyżki) Jaja, wyszorować, sparzyć. Żółtka i całe jaja razem z cukrem ubić na parze. Masę jajeczną odstawić do wystudzenia, do dobrze utartego masła dodawać masę jajeczną, wystudzona kawę i spirytus.
  5. Do herbaty dodać cukier i spirytus. Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą, przełożyć masą.

ciastko-2ciastko-3ciastko-4

  • gin

    Ależ to musiało być pyszne… :)

    • Bożena Janus

      Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab