04
Cze
Truskawkowy mannowiec
Pyszny, chrupiący spód z ciastek owsianych, połączony z lekką, waniliową masą do tego duża ilość truskawek i galaretka …. takie połączenia moja rodzina lubi najbardziej
Spód
- 400g ciastek owsianych
- 1/2 szkl roztopionego masła
- 1 żółtko
- kilka łyżek dżemu truskawkowego
Masa z kaszy manny
- 300g kaszy manny
- 1 szkl śmietany kremówki 36% lub 30%
- 1 szkl . kwaśnej śmietany
- 1litr mleka
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania
- Ciastka zmiksować , dodać rozpuszczone masło i żółtko , dokładnie wymieszać , wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy o wymiarach 24/35cm ,wyrównać i docisnąć , wstawić do lodówki ,
- Do mleka dodać śmietanę kremówkę , cukier , cukier waniliowy , zagotować , zdjąć z ognia i energicznie mieszają najlepiej mikserem wsypać kaszę , do ciepłej kaszy dodać kwaśną śmietanę i żółtka , całość wystudzić . Białka ubić , połączyć z wystudzoną masą grysikową , dodać proszek do pieczenia
- Schłodzony spód z ciastek posmarować dżemem , wylać masę , piec w 175*C około 35 minut , dokładnie wystudzić
- Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia , oczyszczone truskawki pokroić , rozłozyć na zimne ciasto , zalać tężejącą galaretką , wstawić do lodówki
Rady
Jeśli masa z ciastek jest zbyt sypka należy dodać roztopionego masla
-
Świat Wypieków
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab