09

Cze

Ucierane z truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ze względu na rozmiar ciasta nazywamy je ciastem familijnym ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 szkl.mąki
  • 2 szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 25 dkg margaryny
  • 6 łyżek smalcu
  • 1,5 szkl kwaśnej śmietany
  • 6 jaj
  • 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,20 kg truskawek

Sposób przygotowania

  1. Margarynę, smalec, żółtka, cukier kryształ i waniliowy utrzeć do białości
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian ze śmietaną do utartej masy , białka ubić delikatnie połączyć z ciastem .
  3. Truskawki dokładnie wymyć, odszypułkować, duże przekroić na połówki
  4. Formę o wymiarach 28/40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć większą część ciasta, ułożyć truskawki, przykryć resztą ciasta. Piec około 70 minut w temp. 170 *C Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab