09
Cze
Ucierane z truskawkami
Ze względu na rozmiar ciasta nazywamy je ciastem familijnym ;)
Składniki
- 6 szkl.mąki
- 2 szkl cukru
- 2 cukry waniliowe
- 25 dkg margaryny
- 6 łyżek smalcu
- 1,5 szkl kwaśnej śmietany
- 6 jaj
- 4 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,20 kg truskawek
Sposób przygotowania
- Margarynę, smalec, żółtka, cukier kryształ i waniliowy utrzeć do białości
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian ze śmietaną do utartej masy , białka ubić delikatnie połączyć z ciastem .
- Truskawki dokładnie wymyć, odszypułkować, duże przekroić na połówki
- Formę o wymiarach 28/40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć większą część ciasta, ułożyć truskawki, przykryć resztą ciasta. Piec około 70 minut w temp. 170 *C Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab