08

Maj

Wafel z orzechami, rodzynkami i kakao

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybkie do zrobienia, słodkie małe co nie co do kawy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  • 25 dkg. masła ewentualnie margaryny
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • c. waniliowy
  • 10 dkg. herbatników
  • 10 dkg. rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały razem 10 dkg. (można użyć samych orzechów laskowych albo włoskich)
  • wafel tortowy (5 płatów)

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlać mleko dodać masło lub margarynę, cukier zwykły i waniliowy to zagotować i wystudzić. W dużej misce pokruszyć jeden płat wafla i herbatniki (bardzo drobno). Rodzynki sparzyć, odlać wodę, orzechy pokroić (żeby było szybciej wkładam orzechy do foliowego worka (musi być dość gruby) i tłukę. Do wystudzonego mleka z masłem i cukrami dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki, wymieszać, masę podzielić na 3 części, do jednej dodać rodzynki do drugiej orzechy do trzeciej kakao, przełożyć wafle, przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo (do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i wafel szybko robi się miękki. Warto zrobić go dzień wcześniej, masa fajnie tężeje i wafel dobrze się kroi. SMACZNEGO!!!
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab