11

Maj

Warstwowe – truskawkowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Moja następna propozycja na truskawkowy deser :))

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

ZROBIĆ 3 BISZKOPTY. SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 12 dkg cukru
  • 7 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:

  • 25 dkg sera białego
  • galaretka truskawkowa
  • 1szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. wrzącej wody
  • 1/2 kg truskawek

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć, z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm. piec około 15 minut w temp 170 *C. Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty.
  2. MASA: Cukier, galaretkę, żelatynę i cukier waniliowy wymieszać, zalać szklanką wrzącej wody, dokładnie rozpuścić (jeśli galaretka nie chce się rozpuścić należy podgrzewać cały czas mieszają) odstawić do przestygnięcia Ser zmiksować blenderem, wlać przestudzoną galaretkę, zmiksować na jednolitą masę, odstawić do całkowitego wystygnięcia (uważać żeby nie stężała) masa powinna być lejąca. Śmietanę ubić delikatnie połączyć z masą serową. Do gotowej masy dodać oczyszczone i pokrojone truskawki. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, truskawki oczyścić i pokroić na połówki.
  3. PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt – masa serowa z truskawkami – biszkopt – pokrojone truskawki – tężejąca galaretka – biszkopt

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab