19

Maj

Zapiekany makaron z serem i truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Moja rodzina jest podzielona jeśli chodzi o makaron z serem ale przygotowany w taki sposób zjadają wszyscy ze smakiem i bez grymaszenia :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 20 dkg makaronu świderki
  • 30 dkg sera białego
  • 10 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii w płynie
  • sól
  • 1/2 kg truskawek
  • cukier do smaku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dokładnie przelać zimną wodą. Ser, żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli zmiksować blenderem (w razie potrzeby dosmaczyć). Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serem. Do tak przygotowanego sera dodać odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć makaron. Wstawić do nagrzanego do 190 *C piekarnika, zapiekać do zrumienienia około 25 minut.
  3. Truskawki obrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier, zmiksować blenderem. Śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem. Makaron podawać z musem truskawkowym i bitą śmietaną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab