19
Maj
Zapiekany makaron z serem i truskawkami
Moja rodzina jest podzielona jeśli chodzi o makaron z serem ale przygotowany w taki sposób zjadają wszyscy ze smakiem i bez grymaszenia :)
Składniki
- 20 dkg makaronu świderki
- 30 dkg sera białego
- 10 dkg cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii w płynie
- sól
- 1/2 kg truskawek
- cukier do smaku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dokładnie przelać zimną wodą. Ser, żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli zmiksować blenderem (w razie potrzeby dosmaczyć). Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serem. Do tak przygotowanego sera dodać odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć makaron. Wstawić do nagrzanego do 190 *C piekarnika, zapiekać do zrumienienia około 25 minut.
- Truskawki obrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier, zmiksować blenderem. Śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem. Makaron podawać z musem truskawkowym i bitą śmietaną.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab