10

Cze

Zapiekany makoron z wiśniami i serem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Makaronowa zapiekanka na słodko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 20 dkg makaronu (rurki)
  • słoik drylowanych wiśni (0,5 l)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 30 dkg białego sera
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Wiśnie osączyć, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami soku z wiśni, resztę soku zagotować z trzema łyżkami cukru na gotujący się sok wlać mąkę ziemniaczaną, zagotować do tak przygotowanego sosu wrzucić wiśnie, wymieszać, ser utrzeć z żółtkami, resztą cukru, wanilią i szczyptą soli, białka ubić, delikatnie połączyć z serem, dodać odcedzony i wystudzony makaron, wymieszać. Żaroodporną formą nasmarować masłem, przełożyć makaron, polać sosem wiśniowym, posypać migdałami. Piekarnik nagrzać, zapiekać 30 minut w temp. 200 *C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab