12
Paź
Zupa ziemniaczana na zasmażce
Prosta, szybka , tania ,rozgrzewająca i smaczna zupa ziemniaczana, jedna z tych, kiedy nie mam pomysłu i ochoty na gotowanie.
Składniki
- 3-4 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera (korzeń)
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
- natka pietruszki
- 10 -15 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
- Warzywa obrać, dokładnie wymyć. Ziemniaki, cebulę, seler pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, dodać ziele i liść laurowy. Zalać wodą (około 2 litry).
- Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, boczek dodać do warzyw, do wytopionego tłuszczu dodać mąkę, zrumienić.
- Zasmażkę dodać do zupy, wszystko razem gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać pokrojony czosnek, dosmaczyć.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Rady
Zasmażkę zamiast na boczku możemy zrobić na maśle.
Zupę zaczynamy gotować po dodaniu zasmażki, nie wcześniej.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab