22
Mar
Ciasto-Pijak
Orzechowy biszkopt, delikatna masa o lekko brzoskwiniowym smaku, delicje nasączone alkoholem do tego owoce i galaretka jak dla mnie bardzo smaczne połączenie :)
Biszkopt:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 10 dkg orzechów włoskich mielonych
- 10 dkg orzechów włoskich siekanych
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 3 łyżki pokruszonych biszkoptów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- puszka brzoskwiń
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 5 żółtek
- 250g masła
Dodatkowo:
- Ciastka delicje
- około 1/2 szklanki wódki
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno , ubijając stopniowo dodawać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , do ubitych białek dodać żółtka
- Orzechy , wiórka kokosowe , mąkę , pokruszone biszkopty , proszek do pieczenia razem wymieszać , dodać do ubitych jaj ,dokładnie połączyć
- Przygotować blachę o wymiarach 24/35 cm , przelać ciasto , piec około 35 min. w temp. 175*C . Po upieczeniu wystudzić .
- Z brzoskwiń odlać szklankę syropu , dodać mleko , połowę odlać i rozmieszać w niej obydwie mąki , dodać utarte z cukrem żółtka , dokładnie wymieszać .
- Drugą połowę mleka zagotować ,gorące wlać cienkim strumykiem do żółtek , całość zagotować ciągle mieszają , wystudzić .
- Masło spulchnić , dodać wystudzony budyń , dokładnie utrzeć . Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
- Na ciasto wyłożyć połowę masy na masę delicje nasączone w alkoholu , przykryć drugą połową masy , brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki ułożyć na masie , całość zalać tężejącą galaretką .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab