11
Kwi
Ciasto Kukułka – publikowany w PP 05/2013
60min.
Średni
5 komentarzy
Ciasta
Na Słodko
Pyszne , puszyste ciacho z procentami :)
Biszkopt ciemny
- 6 jaj
- 1szkl. mąki
- 1szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Biszkopt jasny
- 4 jaja
- pół szkl. mąki ziemniaczanej
- pół szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szkl. cukru
Masa śmietanowa
- Dwie śmietany 30% (0,5l. każda)
- 8 łyżeczek żelatyny
- cukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l śmietany)
Poncz
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- czekolada gorzka (100g)
- czekolada mleczna (100g)
- 3-4 kieliszki wódki
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
- BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe)
- PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
- BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania .
Rada
Ciasto warto zrobić dzień wcześniej
Publikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 66 Maj 5/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)
Beirze udział w akcji: [Link]
-
Bożena
-
gin
-
Bożena Janus
-
Julia
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab