09
Sie
Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – publikowany w PP 01/2013
- 90min.
- Średni
- 4 komentarze
- Ciasta Na Słodko
Dla osób lubiących krówki , orzechy i słodkości :)
Składniki
- 6 jaj
- szkl. mąki
- szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku bo pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wkładka orzechowa
- 25 dkg. orzechów włoskich mielonych
- 3/4 szkl. cukru
- 5 białek (żółtka zostawić do masy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa z żółtek
- 1/2 szkl. zwykłego mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 30 dkg. masła
- 5 żółtek
- spirytus do smaku
Krówka
- około 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonych
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania
- BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu, biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
- WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C.
- MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać, wlać mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być) przelać na sitko i wystudzić. Masło ( koniecznie dobrej jakości ) utrzeć, do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać spirytus do smaku.
- KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka (nie otwierając puszki), wlać wodę zakrywając całą puszkę, przykryć i gotować 2-3 godziny (można użyć gotowej masy krówkowej) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy, wymieszać. (resztę krówki zużyć do innych celów)
- PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek, można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami.
Publikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 01/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)
-
Natalia
-
Bożena Janus
-
-
Olus
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab