09

Sie

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową – publikowany w PP 01/2013

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Dla osób lubiących krówki , orzechy i słodkości :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 jaj
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku bo pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Wkładka orzechowa

  • 25 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 białek (żółtka zostawić do masy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z żółtek

  • 1/2 szkl. zwykłego mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 30 dkg. masła
  • 5 żółtek
  • spirytus do smaku

Krówka

  • około 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu, biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
  2. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C.
  3. MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać, wlać mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być) przelać na sitko i wystudzić. Masło ( koniecznie dobrej jakości )  utrzeć, do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać spirytus do smaku.
  4. KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka (nie otwierając puszki), wlać wodę zakrywając całą puszkę, przykryć i gotować 2-3 godziny (można użyć gotowej masy krówkowej) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy, wymieszać. (resztę krówki zużyć do innych celów)
  5. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek, można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami.

Publikacja

DSC_0705

Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 01/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)

 

  • Natalia

    Ciasto wyszło pyszne :)

    • Bożena Janus

      Cieszę się bardzo :) dziękuję za komentarz , pozdrawiam :)

  • Olus

    Dziękuje za przepis.. już 5 raz robię to ciasto i za każdym razem wychodzi przepyszne <3

    • Bożena Janus

      Bardzo się cieszę że ciasto się udaje i że smakuje :)
      Dziękuję za komentarz .
      Pozdrawiam :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab