03
Mar
Ciasto metrowiec
Dobrze wszystkim znane ciasto wzbogaciłam pysznym kremem z dodatkiem brzoskwiń
Składniki
- 8 jajek
- 2 pełne szklanki maki
- 1,5 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl oleju
- 10 łyżek letniej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa
- 6 żółtek
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl mleka
- 250g masła
- puszka brzoskwiń
- kieliszek spirytusu
Wierzch
- 100g czekolady mlecznej
- 1/2 puszki brzoskwiń
- gałązka winogron
Sposób przygotowania
- Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę ubić na puszysta masę, dodać olej, chwilę ubijać.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać.
Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.
Gotowe ciasto wylać do keksówek, piec około 45 minut w 175*C, wystudzić, po wystudzeniu pokroić w kromki. - Masa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać obydwie mąki, wlać mleko, dokładnie wymieszać, cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić, masło spulchnić, ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać spirytus, brzoskwinie dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę dodać do masy.
Gotowym kremem smarować pokrojone ciasto, przekładać na przemian raz białe raz ciemne, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować brzoskwiniami i winogronem.
-
issa
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab