11

Sie

Ciasto czekoladowe z borówkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kakaowe ciasto z dodatkiem czekoladowych kawałków z borówkami, nasączone czekoladowym likierem.

Składniki: Wymiary blachy: 24/35cm

  • 250g margaryny
  • 2 czubate szkl maki
  • 1szkl cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • łezki czekoladowe o smaku masła orzechowego około 1,5 szkl
  • 600g borówki
  • 3/4szkl likieru czekoladowego + 4 łyżki wody
  • 150g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Margarynę , wodę ,cukier, cukier waniliowy, kakao rozpuścić , cały czas mieszając zagotować , gotować na wolnym ogniu około 3 minuty , wystudzić
  2. Do wystudzonej masy dodać żółtka , zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wymieszać , białka ubić , delikatnie połączyć z ciastem dodać czekoladowe łezki
  3. Ciasto wylać do formy, rozsypać borówki , piec około 35-40 minut w 175*C
    Ciasto wystudzić , polać likierem wymieszanym z przegotowaną, wystudzoną wodą, odczekać aż likier wsiąknie w ciasto.
  4. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciasto, udekorować borówkami.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab