11
Sie
Ciasto czekoladowe z borówkami
Kakaowe ciasto z dodatkiem czekoladowych kawałków z borówkami, nasączone czekoladowym likierem.
Składniki: Wymiary blachy: 24/35cm
- 250g margaryny
- 2 czubate szkl maki
- 1szkl cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
- łezki czekoladowe o smaku masła orzechowego około 1,5 szkl
- 600g borówki
- 3/4szkl likieru czekoladowego + 4 łyżki wody
- 150g czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania przepisu:
- Margarynę , wodę ,cukier, cukier waniliowy, kakao rozpuścić , cały czas mieszając zagotować , gotować na wolnym ogniu około 3 minuty , wystudzić
- Do wystudzonej masy dodać żółtka , zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wymieszać , białka ubić , delikatnie połączyć z ciastem dodać czekoladowe łezki
- Ciasto wylać do formy, rozsypać borówki , piec około 35-40 minut w 175*C
Ciasto wystudzić , polać likierem wymieszanym z przegotowaną, wystudzoną wodą, odczekać aż likier wsiąknie w ciasto. - Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciasto, udekorować borówkami.
-
Ervi
-
issa
-
Marcepanowa kuchnia
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab