10
Lut
Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami
Mocno kakaowe, kruche ciasto, słodka masa serowa z nutą pomarańczy, beza i brzoskwinie.
Składniki
- 1,30 kg sera
- 2 szkl cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 5 żółtek ( białka na bezę )
- 100g masła
- 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
- 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- Puszka brzoskwiń
CIasto
- czubata szkl maki
- 1/3 szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła ewentualnie margaryny
- 3-4 łyzki mleka
Beza
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Masa serowa: Do sera dodać miękkie masło, cukier, mąki, jajka, żółtka, aromat, wszystko dokładnie zmiksować, dodać skórkę z pomarańczy.
- Z masła , mąki , kakao, proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, dodać cukier i mleko, zagnieść dość twarde ciasto, jeśli jest trudność dolać mleka.
- Połowę ciasta zetrzeć na grubej tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 24/34cm) Na ciasto wylać masę serową.
- Beza: Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
- Na masę serową wyłożyć pokrojone brzoskwinie, na brzoskwinie równomiernie rozprowadzić bezę, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 60 minut w 175*C.
-
issa
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab