10

Lut

Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Mocno kakaowe, kruche ciasto, słodka masa serowa z nutą pomarańczy, beza i brzoskwinie.

Składniki

  • 1,30 kg sera
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 całe jajka
  • 5 żółtek ( białka na bezę )
  • 100g masła
  • 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
  • 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • Puszka brzoskwiń

CIasto

  • czubata szkl maki
  • 1/3 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła ewentualnie margaryny
  • 3-4 łyzki mleka

Beza

  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Masa serowa: Do sera dodać miękkie masło, cukier, mąki, jajka, żółtka, aromat, wszystko dokładnie zmiksować, dodać skórkę z pomarańczy.
  2. Z masła , mąki , kakao, proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, dodać cukier i mleko, zagnieść dość twarde ciasto, jeśli jest trudność dolać mleka.
  3. Połowę ciasta zetrzeć na grubej tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 24/34cm) Na ciasto wylać masę serową.
  4. Beza: Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  5. Na masę serową wyłożyć pokrojone brzoskwinie, na brzoskwinie równomiernie rozprowadzić bezę, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 60 minut w 175*C.

  • bardzo lubię takie serniki

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab