16

Cze

Drożdżówka z truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i lukrem.

Składniki

  • 600g mąki
  • 60g drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 150g cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • 600-700g truskawek

Kruszonka

  • 100g maki
  • 60g masła
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy

Lukier

  • cukier puder
  • śmietanka 30%
  • Ilość składników zależy od tego ile i jakiej gęstości chcemy mieć lukier.

Sposób przygotowania przepisu:

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier kryształ i waniliowy, wbić jaja, wsypać sól, wszystko zmiksować. Miksując porcjami dosypywać mąkę, cały czas miksując lub wyrabiając ręcznie dolewać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy, równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką.
    Piec około 35 minut w 175 *C Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem
  2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć.
  3. Lukier: do śmietanki dodać cukier dokładnie utrzeć.

  • drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab