16
Cze
Drożdżówka z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i lukrem.
Składniki
- 600g mąki
- 60g drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 150g cukru
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 600-700g truskawek
Kruszonka
- 100g maki
- 60g masła
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
Lukier
- cukier puder
- śmietanka 30%
- Ilość składników zależy od tego ile i jakiej gęstości chcemy mieć lukier.
Sposób przygotowania przepisu:
- W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier kryształ i waniliowy, wbić jaja, wsypać sól, wszystko zmiksować. Miksując porcjami dosypywać mąkę, cały czas miksując lub wyrabiając ręcznie dolewać rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy, równo rozłożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec około 35 minut w 175 *C Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem - Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć.
- Lukier: do śmietanki dodać cukier dokładnie utrzeć.
-
issa
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab