09
Wrz
Kruche ciasto ze śliwkami
Łatwe, szybkie, pyszne kruche ciasto z dużą ilością soczystych śliwek i waniliową pianką.
Składniki
- 3 pełne szkl maki
- 6 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła lub margaryny
- 3/4 szkl cukru pudru
- cukier waniliowy
Wierzch
- 1 kg śliwek
- 6 białek
- 1i 1/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki wanilii w płynie
Sposób przygotowania
- Z mąki i masła zrobić kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i waniliowy, dodać żółtka , zagnieść kruche ciasto.
1/3 część ciasta zamrozić, pozostałe ciasto schłodzić.
Schłodzone ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 35/24 cm.
Śliwki umyć, usunąć pestki, ułożyć na ciasto, skórką do ciasta.
Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypywać cukier i wanilię, dokładnie ubić.
Pianę wyłożyć na śliwki, zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec około 35 minut w temp. 175 *C
-
issa
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab