10
Wrz
Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością śliwek i brzoskwiń , posypane migdałami i migdałową kruszonką , która doskonale komponuje się z aromatycznymi i soczystymi owocami.
Składniki
- 600g mąki
- 60g drożdży
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl śmietany kwaśnej
- 1/2 szkl mleka
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka
- 100g cukru
- 100g mąki
- 50g masła
- cukier migdałowy
Owoce
- 600g śliwek
- 600g brzoskwiń
- 50g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając łyżkę cukru
- Jajka ubić z cukrem i wanilią , dodać śmietanę ,wymieszać , dodać rozczyn , olej, wszystko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką , miksując dodać mąkę ,dobrze zmiksowane ciasto odstawić do wyrośnięcia ( ciasto jest dosyć rzadkie )
- Śliwki i brzoskwinie umyć , wypestkować , pokroić na mniejsze kawałki . Z podanych składników zrobić kruszonkę
- Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia , poukładać owoce skórka do ciasta , posypać migdałami i kruszonką
- Piec 45 minut w temp. 175*C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab