10

Wrz

Drożdżówka ze śliwkami, brzoskwiniami i migdałową kruszonką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe z dużą ilością śliwek i brzoskwiń , posypane migdałami i migdałową kruszonką , która doskonale komponuje się z aromatycznymi i soczystymi owocami.

drozdz-2

Składniki

  • 600g mąki
  • 60g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl śmietany kwaśnej
  • 1/2 szkl mleka
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • cukier migdałowy

Owoce

  • 600g śliwek
  • 600g brzoskwiń
  • 50g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże dodając łyżkę cukru
  2. Jajka ubić z cukrem i wanilią , dodać śmietanę ,wymieszać , dodać rozczyn , olej, wszystko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką , miksując dodać mąkę ,dobrze zmiksowane ciasto odstawić do wyrośnięcia ( ciasto jest dosyć rzadkie )
  3. Śliwki i brzoskwinie umyć , wypestkować , pokroić na mniejsze kawałki . Z podanych składników zrobić kruszonkę
  4. Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia , poukładać owoce skórka do ciasta , posypać migdałami i kruszonką
  5. Piec 45 minut w temp. 175*C

drozdz-1 drozdz-4 drozdz-3

 

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab