05
Sie
Kruche ślimaczki z truskawkami
Słodkie, aromatyczne truskawki, kruche ciasto, idealne połączenie,świetna propozycja na szybki, smaczny deser.
Składniki
- 2 i 1/4 szkl mąki
- 7 łyżek masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- szczypta soli
- maślanka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2,5 szkl pokrojonych truskawek
- 2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Masło posiekać z mąką tworząc kruszonkę, dodać cukier, sól , żółtko, proszek do pieczenia,sok z cytryny, dodać tyle maślanki żeby ciasto się zlepiło, uformować kulę, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować nie za cienko, prostokąt, rozłożyć pokrojone truskawki, posypać cukrem, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki mi wyszło 9 kawałków , ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50minut w 180 *C , po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab