05

Sie

Kruche ślimaczki z truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Słodkie, aromatyczne truskawki, kruche ciasto, idealne połączenie,świetna propozycja na szybki, smaczny deser.

Składniki

  • 2 i 1/4 szkl mąki
  • 7 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • maślanka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2,5 szkl pokrojonych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Masło posiekać z mąką tworząc kruszonkę, dodać cukier, sól , żółtko, proszek do pieczenia,sok z cytryny, dodać tyle maślanki żeby ciasto się zlepiło, uformować kulę, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować nie za cienko, prostokąt, rozłożyć pokrojone truskawki, posypać cukrem, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki mi wyszło 9 kawałków , ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50minut w 180 *C , po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab