02
Lip
Jagodzianki
Składniki
- 1kg mąki
- 3 żółtka
- 3 jajka
- 1/2 szkl roztopionego masła
- 1/2 szkl roztopionej margaryny
- 1,3/4 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka soli
- 100g drożdży
Nadzienie
- 500g jagód
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek cukru
- Jajko do smarowania bułeczek ,
cukier puder lub lukier
Sposób przygotowania
- Do letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
- Jagody wymieszać z cukrem i mąką
- Z wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab