17
Wrz
Ciasto czekoladowo-rumowe
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem
Składniki
- 250g mąki
- 200g cukru
- 200g kawałków czekoladowych
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
Do nasączenia
- 3/4 szkl mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki rumu
Wierzch
- 200g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- Rum
- Maliny lub inne ulubione owoce
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka
- Jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia. Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab