07
Cze
Biszkopt z musem czekoladowym i brzoskwiniami
Puszysty biszkopt przełożony musem z białej czekolady z dodatkiem brzoskwiń i galaretki.
Biszkopt
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Mus
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 100g białej czekolady
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. gorącej wody
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania
- BISZKOPT : Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier kryształ i waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka
- Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać z masą jajeczną
- Ciasto wylać do formy , piec około 25 minut w 175 *C . Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół .
- MUS : Jaja wyszorować , sparzyć .
- Całe jaja plus cukier kryształ i waniliowy ubić na parze , mleko zagotować , gorące wlać cienkim strumykiem do ubitych jaj ( cały czas ubijając na wolnych obrotach )
- Czekoladę połamać , dodać do masy jajecznej , mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , wystudzoną dodać do ubitych jaj , całość wstawić do lodówki , uważać żeby mus nie stężał , ma być zimny , ale nie zastygnięty
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem delikatnie połączyć z zimnym musem , dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie , ponownie wstawić do lodówki . Na jedną część biszkopta wyłożyć tężejący mus , wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
- Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , lekko tężejące wyłożyć na mus , przykryć drugą częścią biszkopta , odstawić do lodówki najlepiej na noc .
- Całość posypać cukrem pudrem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab