02

Kwi

Bakaliowiec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Tak naprawdę w naszej miejscowości na to ciasto mówimy ” Śmietnik ” :))) a dlatego bo wrzucamy do niego wszystkie owoce, bakalie jakie akurat mamy pod ręką :))) Ciasto robi się bardzo szybko, jest super proste w wykonaniu a do tego jeszcze smaczne, same zalety :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1i1/2 kostki margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • opakowanie cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 kg. jabłek
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich siekanych
  • garść orzechów laskowych siekanych
  • garść płatków migdałowych
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Do dekoracji

  • 100g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka
  • dowolna posypka

Sposób przygotowania

  1. Margarynę, rozpuścić, dodać cukier, kakao, cynamon, mleko, wymieszać i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Mąką wymieszać z sodą, jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, do wystudzonej margaryny wbić jajka, chwile miksować następnie wsypać mąkę, wymieszać, dodać pokrojone jabłka i bakalie, dokładnie wymieszać, przelać na blachę o wymiarach 36/22 cm. piec około 60 minut w temp. 170 *C . Piekłam z termoobiegiem. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladą, udekorować np. migdałami, wiórkami koksowymi czy skórką pomarańczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab