02
Kwi
Bakaliowiec
Tak naprawdę w naszej miejscowości na to ciasto mówimy ” Śmietnik ” :))) a dlatego bo wrzucamy do niego wszystkie owoce, bakalie jakie akurat mamy pod ręką :))) Ciasto robi się bardzo szybko, jest super proste w wykonaniu a do tego jeszcze smaczne, same zalety :D
Składniki
- 1i1/2 kostki margaryny
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- opakowanie cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki sody
- 1 kg. jabłek
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich siekanych
- garść orzechów laskowych siekanych
- garść płatków migdałowych
- kandyzowana skórka pomarańczy
Do dekoracji
- 100g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki mleka
- dowolna posypka
Sposób przygotowania
- Margarynę, rozpuścić, dodać cukier, kakao, cynamon, mleko, wymieszać i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Mąką wymieszać z sodą, jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, do wystudzonej margaryny wbić jajka, chwile miksować następnie wsypać mąkę, wymieszać, dodać pokrojone jabłka i bakalie, dokładnie wymieszać, przelać na blachę o wymiarach 36/22 cm. piec około 60 minut w temp. 170 *C . Piekłam z termoobiegiem. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladą, udekorować np. migdałami, wiórkami koksowymi czy skórką pomarańczy.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab