11
Gru
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Bardzo znana, często spotykana szarlotka :)
Składniki
- 8 jaj
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa z jabłek
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- cukier do smaku
Masa śmietanowa
- 1/2 l. śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka wanilii
Do dekoracji
- 5 dkg. płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C.
- MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
- MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
-
aga_g
-
Aurora
-
Monia
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab