11

Gru

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo znana, często spotykana szarlotka :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa z jabłek

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukier do smaku

Masa śmietanowa

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wanilii

Do dekoracji

  • 5 dkg. płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C.
  2. MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
  3. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAszarlotka-1

  • aga_g

    Ciasto naprawdę pyszne. Proste a jednak efektowne. Polecam!

  • Chyba się skuszę ;)

  • Monia

    Dzisiaj będę piekła, wygląda apetycznie;)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab