13
Lip
Ciasto drożdżowe z jagodami
Drożdżowe, bardzo puszyste ciasto posypane jagodami leśnymi i polane lukrem, to ulubione ciasto mojej rodzinki ;)
Składniki
- 600g mąki
- 60g drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 150g cukru
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- około 3 szklanki jagód
Lukier
- cukier puder
- przegotowana woda
Sposób przygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać cukier kryształ i waniliowy , wbić jaja , wsypać sól , wszystko zmiksować . Miksując porcjami dosypywać mąkę , cały czas miksując lub wyrabiając dolewać rozpuszczone i wystudzone masło . Wyrobić elastyczne ciasto , odstawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy , równo rozłożyć owoce , delikatnie wcisnąć w ciasto . Całość ponownie odstawić do wyrośnięcia . Piec około 35 minut w 170 *C Po upieczeniu polać lukrem .
-
gin
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab