10

Gru

Ciasto makowo-kokosowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty biszkopt , aksamitna masa z dodatkiem moich ulubionych brzoskwiń i ulubionego likieru kokosowego , pyszna , chrupiąca makowo- kokosowa wkładka , całość zakończona biszkoptami nasączonymi w alkoholowym syropie brzoskwiniowym

ciasto-m-1

Składniki

  • Wymiary formy- 24/35 cm
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo -kokosowe

  • 6 białek
  • 150g cukru pudru
  • 150g maku
  • 150gwiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 6 żółtek
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl mleka
  • 250g masła
  • puszka brzoskwiń
  • cukier waniliowy
  • kieliszek likieru kokosowego malibu

Dodatkowo

  • duża paczka biszkoptów podłużnych
  • 50ml likieru kokosowego malibu ( można mniej )
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt – do jaj dodać cukier i cukier waniliowy , ubić do puszystości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w temp.175*C
  2. Ciasto makowo- kokosowe – białka ubic na sztywno , cały czas ubijając porcjami dosypywać cukier ,wiórka , mak i proszek do pieczenia zmieszać , wsypać do ubitych białek , delikatnie wszystko wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w 175*C
  3. Masa- żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
  4. Bo syropu z brzoskwiń dodać likier
  5. Przełożenie ciasta – biszkopt nasączony połową syropu brzoskwiniowego – masa z brzoskwiniami – ciasto makowo- kokosowe- reszta masy – biszkopty nasączone resztą syropu z brzoskwiń – całość dekoracyjnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladą z dodatkiem mleka

ciasto-m-7 ciasto-m-6 ciasto-m-5 ciasto-m-4 ciasto-m-3 ciasto-m-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab