10
Gru
Ciasto makowo-kokosowe
Puszysty biszkopt , aksamitna masa z dodatkiem moich ulubionych brzoskwiń i ulubionego likieru kokosowego , pyszna , chrupiąca makowo- kokosowa wkładka , całość zakończona biszkoptami nasączonymi w alkoholowym syropie brzoskwiniowym
Składniki
- Wymiary formy- 24/35 cm
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo -kokosowe
- 6 białek
- 150g cukru pudru
- 150g maku
- 150gwiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 6 żółtek
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl mleka
- 250g masła
- puszka brzoskwiń
- cukier waniliowy
- kieliszek likieru kokosowego malibu
Dodatkowo
- duża paczka biszkoptów podłużnych
- 50ml likieru kokosowego malibu ( można mniej )
- 100g czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek mleka
Sposób przygotowania
- Biszkopt – do jaj dodać cukier i cukier waniliowy , ubić do puszystości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w temp.175*C
- Ciasto makowo- kokosowe – białka ubic na sztywno , cały czas ubijając porcjami dosypywać cukier ,wiórka , mak i proszek do pieczenia zmieszać , wsypać do ubitych białek , delikatnie wszystko wymieszać , przelać do formy , piec 25-30minut w 175*C
- Masa- żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości , dodać obydwie mąki , wlać mleko , dokładnie wymieszać , cały czas mieszając ugotować budyń , wystudzić , masło spulchnić , ucierając porcjami dodać budyń ,do gotowej masy dodać likier ,odłożyć kilka łyżek na wierzch do reszty dodać pokrojone i dokładnie odsączone brzoskwinie ,
- Bo syropu z brzoskwiń dodać likier
- Przełożenie ciasta – biszkopt nasączony połową syropu brzoskwiniowego – masa z brzoskwiniami – ciasto makowo- kokosowe- reszta masy – biszkopty nasączone resztą syropu z brzoskwiń – całość dekoracyjnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladą z dodatkiem mleka
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab