30
Kwi
Ciasto tortowe
Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty, przełożone masą budyniową z owocami.
Składniki na jeden biszkopt
- Robimy 2 biszkopty
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki n a masę
- 400 g masła
- 5 żółtek
- 2,5 szkl mleka
- 5 łyżk maki
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- puszka ananasa
- 100g rodzynek
- 100g cukierków Trufli
- 3 łyżki kakao
- alkohol opcjonalnie
Sposób przygotowania przepisu
- Sposób wykonania biszkoptów: Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić. Tak samo wykonać drugi biszkopt.
- Wykonanie masy: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mąkę, wymieszać, mleko zagotować, mieszając wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek, postawić na ogniu, zagotować cały czas mieszając, wystudzić. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodać wystudzony budyń, do 1/3 części masy dodać pokrojone trufle, rodzynki i kakao. Do reszty masy dodać pokrojone i dokładnie odsączone na papierowym ręczniku brzoskwinie i ananasy, wymieszać. Jeśli do masy dodajemy alkohol należy to zrobić przed rozdzieleniem masy.
- Przełożenie ciasta: Syrop z ananasa zmieszać z syropem z brzoskwiń, nasączyć biszkopty. Na biszkopt równo rozłożyć połowę masy z owocami , przykryć biszkoptem, wyłożyć masę z truflami, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy z owocami, przykryć biszkoptem, dowolnie udekorować.
-
iza ssk
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab