19
Sie
Ciasto z borówkami
Puszyste biszkopty, aksamitna masa, duża ilość borówek w galaretce.
Składniki na biszkopt
- Wymiary formy: 24/35cm
- 8 jaj
- 8 łyżek ciepłej wody
- 250g cukru
- 160g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 250g masła
- 450g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 pełne szklani mleka w proszku
- 2/3 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- 3 galaretki krystaliczne
- 1,5 kg borówki
Sposób przygotowania przepisu:
- Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, upiec biszkopt , po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
- Wykonanie masy: Masło utrzeć z cukrem , porcjami dodawać serki na przemian z mlekiem w proszku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody, dodać do masy >
Do masy dodać połowę borówek. - Galaretki rozpuścić w 4,5 szkl wrzątku , wystudzić , wsypać pozostałe borówki, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
- Przełożenie ciasta: Biszkopt-masa- galaretka-biszkopt- masa- galaretka.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab