19

Sie

Ciasto z borówkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste biszkopty, aksamitna masa, duża ilość borówek w galaretce.

Składniki na biszkopt

  • Wymiary formy: 24/35cm
  • 8 jaj
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 250g cukru
  • 160g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 250g masła
  • 450g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 pełne szklani mleka w proszku
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 3 galaretki krystaliczne
  • 1,5 kg borówki

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, upiec biszkopt , po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
  2. Wykonanie masy: Masło utrzeć z cukrem , porcjami dodawać serki na przemian z mlekiem w proszku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody, dodać do masy >
    Do masy dodać połowę borówek.
  3. Galaretki rozpuścić w 4,5 szkl wrzątku , wystudzić , wsypać pozostałe borówki, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
  4. Przełożenie ciasta: Biszkopt-masa- galaretka-biszkopt- masa- galaretka.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab