02
Kwi
Ciasto z delicjami i masą serowo-maślana
60min.
Średni
0 Komentarzy
Ciasta
Na Słodko
Biszkopty , makowa wkładka całość przełożona masą maslano-serową.
Składniki na biszkopt
- 8 jaj
- 8 łyżek ciepłej wody
- 250g cukru
- 160g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wkładkę makową
- 6 białek
- 150g cukru pudru
- 150g suchego maku
- 150g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 6 żółtek
- 1l mleka
- 1/2 szkl kwaśnej śmietany
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- kieliszek likieru kokosowego
- 250 g masła
Składniki na poncz
- 1 szkl przegotowanej zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- kieliszek likieru kokosowego
Dodatkowo
- 2 paczki delicji
- biała czekolada
Sposób przygotowania
- Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.
- Wykonanie wkładki makowej: Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.
- Wykonanie masy: Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.
- Poncz: Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.
- Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab