02

Kwi

Ciasto z delicjami i masą serowo-maślana

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Biszkopty , makowa wkładka całość przełożona masą maslano-serową.

IMG_9744

Składniki na biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 250g cukru
  • 160g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wkładkę makową

  • 6 białek
  • 150g cukru pudru
  • 150g suchego maku
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 6 żółtek
  • 1l mleka
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • kieliszek likieru kokosowego
  • 250 g masła

Składniki na poncz

  • 1 szkl przegotowanej zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kieliszek likieru kokosowego

Dodatkowo

  • 2 paczki delicji
  • biała czekolada

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.
  2. Wykonanie wkładki makowej: Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.
  3. Wykonanie masy: Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.
  4. Poncz: Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.
  5. Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.

IMG_9749 IMG_9799

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab