09

Kwi

Ciasto z jabłkami – szarlotka z bakaliami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszna, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bakalii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1/2 kg. mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 30 dkg. margaryny
  • 3 żółtka surowe
  • 6 żółtek gotowanych
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 kg. jabłek
  • łyżeczka masła
  • cukier do smaku
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 25 dkg. bakalii ( rodzynki , suszone ananasy , morele )

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko. Całość dobrze utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę.
  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką delikatnie wyrobić, podzielić na 2 części. Jabłka obrać, pokroić dodać masło, 3 łyżki wody dusić pod przykryciem.
  3. Pod koniec dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać, dodać bułkę tartą i bakalie. Do przygotowanej formy przełożyć jedną część ciasta, rozprowadzić masę jabłkową. Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę. Piec około 45 minut w temp. 180 *C

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab