09
Kwi
Ciasto z jabłkami – szarlotka z bakaliami
- 60min.
- Średni
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Pyszna, aromatyczna szarlotka z dodatkiem bakalii.
Składniki
- 1/2 kg. mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 30 dkg. margaryny
- 3 żółtka surowe
- 6 żółtek gotowanych
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki śmietany
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 kg. jabłek
- łyżeczka masła
- cukier do smaku
- galaretka cytrynowa
- 2 łyżki bułki tartej
- 25 dkg. bakalii ( rodzynki , suszone ananasy , morele )
Sposób przygotowania
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko. Całość dobrze utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką delikatnie wyrobić, podzielić na 2 części. Jabłka obrać, pokroić dodać masło, 3 łyżki wody dusić pod przykryciem.
- Pod koniec dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać, dodać bułkę tartą i bakalie. Do przygotowanej formy przełożyć jedną część ciasta, rozprowadzić masę jabłkową. Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę. Piec około 45 minut w temp. 180 *C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab