17
Wrz
Cytrynowy deser
30-45 min
Łatwe
0 Komentarzy
Desery
Na Słodko
Puszysty, nie za słodki, szybki do zrobienia deser z serka mascarpone, bitej śmietany o cytrynowym smaku.
Składniki
- 25 dkg. serka mascarpone
- 0,5l śmietany 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- galaretka cytrynowa
- sok z jednej cytryny
- 0,5 szklanki gorącej wody
- Biszkopty okrągłe (około 15 sztuk)
- Duża kiść winogron ciemnych
- 2 galaretki cytrynowe
Sposób przygotowania
- Galaretkę, cukier kryształ, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i cukru, wystudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodać wystudzoną galaretkę. Śmietanę ubić z wanilią delikatnie wymieszać z serkiem, masę przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, włożyć do lodówki do stężenia, na wierzch ułożyć winogrono, galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Wierzch deseru zalać tężejącymi galaretkami.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab