15
Sie
Jagodowe ciasto
Ciasto pachnące owocami leśnymi, szybkie i proste w przygotowaniu, lekkie, winne, orzeźwiające i smaczne ;)
Biszkopty
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl kisielu smak owoców leśnych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Warstwa jogurtowa
- 1/2l jogurtu jagodowego
- 1/2l śmietany 30%
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 szkl jagód
- 3 łyżki żelatyny
Wierzch ciasta
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 1,5 szkl jagód
Do nasączenia biszkoptu
- 1/2 szkl przegotowanej wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z cukrem i wodą na puch . Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jajek , delikatnie wymieszać , wylać do wcześniej przygotowanej formy o wymiarach 24/35cm , piec około 30minut w temp. 175*C . Po upieczeniu dokładnie wystudzić . Zimny biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
- Do jogurtu , dodać cukier , zmiksować . Śmietanę ubić , połączyć z jogurtem . Cały czas miksując , wlewać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i wystudzoną żelatynę . Wsypać jagody , wymieszać i wyłożyć na biszkopt , schłodzić .
- Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , na masą jogurtową wyłożyć jagody , zalać tężejącą galaretką , odstawić do całkowitego stężenia , udekorować bitą śmietaną i jagodami .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab