21
Sie
Jagodowo kokosowe ciasto
Lekki biszkopt, jagody i pyszna, puszysta masa kokosowa.
Biszkopt
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru pudru
- 1, 1/3 szkl maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Warstwa jagodowa
- litrowy słoik jagód
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
- około 1/2 szkl wody do rozpuszczenia mąki
Warstwa kokosowa
- 500g serka mascarpone
- 1 szkl śmietany 36%
- 300g czekolady białej
- 3 śmietany Śnieżki
- 100g wiórek kokosowych
- szkl mleka
Do nasączenia
- 6 łyżek przegotowanej, wystudzonej wody zmieszać z 8 łyżkami likieru kokosowego Malibu
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z cukrem pudrem i waniliowym na puch , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28cm , piec około 30 minut w temp. 175*C. po upieczenie wystudzić , przekroić na dwie części
- Jagody oczyścić , przepłukać , zostawić na sicie do obeschnięcia , połowę jagód rozgnieść widelcem , drugą połowę pozostawić w całości , jagody zagotować , do gotujących wlać mąkę wymieszaną z wodą , gotować kilka minut , odstawić .
- Do mleka wsypać kokos , gotować, aż kokos wchłonie mleko , co jakiś czas mieszając , do gorącego kokosu dodać połamana czekoladę , rozpuścić , wystudzić . Serek mascarpone wymieszać z kokosem , miksując dodać śmietanę Śnieżkę , chwile wszystko razem miksować . Śmietanę kremówkę upić z resztą Śnieżki , dodać do serka , delikatnie wymieszać . Masę odstawić do lekkiego stężenia
- Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę jagód , na jagody połowę masy kokosowej , przykryć biszkoptem , nasączyć , wyłożyć resztę jagód i resztę masy kokosowej , wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Rady
Ciasto należy przechowywać w lodówce
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab