21

Sie

Jagodowo kokosowe ciasto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Lekki biszkopt, jagody i pyszna, puszysta masa kokosowa.

ciasto-j-1

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1, 1/3 szkl maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Warstwa jagodowa

  • litrowy słoik jagód
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku
  • około 1/2 szkl wody do rozpuszczenia mąki

Warstwa kokosowa

  • 500g serka mascarpone
  • 1 szkl śmietany 36%
  • 300g czekolady białej
  • 3 śmietany Śnieżki
  • 100g wiórek kokosowych
  • szkl mleka

Do nasączenia

  • 6 łyżek przegotowanej, wystudzonej wody zmieszać z 8 łyżkami likieru kokosowego Malibu

Sposób przygotowania

  1. Jajka ubić z cukrem pudrem i waniliowym na puch , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28cm , piec około 30 minut w temp. 175*C. po upieczenie wystudzić , przekroić na dwie części
  2. Jagody oczyścić , przepłukać , zostawić na sicie do obeschnięcia , połowę jagód rozgnieść widelcem , drugą połowę pozostawić w całości , jagody zagotować , do gotujących wlać mąkę wymieszaną z wodą , gotować kilka minut , odstawić .
  3. Do mleka wsypać kokos , gotować, aż kokos wchłonie mleko , co jakiś czas mieszając , do gorącego kokosu dodać połamana czekoladę , rozpuścić , wystudzić . Serek mascarpone wymieszać z kokosem , miksując dodać śmietanę Śnieżkę , chwile wszystko razem miksować . Śmietanę kremówkę upić z resztą Śnieżki , dodać do serka , delikatnie wymieszać . Masę odstawić do lekkiego stężenia
  4. Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę jagód , na jagody połowę masy kokosowej , przykryć biszkoptem , nasączyć , wyłożyć resztę jagód i resztę masy kokosowej , wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

Rady

Ciasto należy przechowywać w lodówce

ciasto-j-4 ciasto-j-3 ciasto-j-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab