05
Mar
Kacapoły czyli kluski ziemniaczane
Kacapoły to regionalne danie moich okolic . W oryginale kluski te podawane są z serem na słono , moja rodzinka nie lubi takiej wersji , wiec ja robię je na słodko . Takie pamiętam z dzieciństwa , takie robi moja mama , takie robię ja dla swojej rodzinki , bo właśnie takie nam smakują najbardziej ;)
Składniki
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 400 g sera białego
- żółtko
- cukier do smaku
- Szczypta soli
- masło do polania klusek
Sposób przygotowania
- Surowe ziemniaki obrać , zetrzeć na małych oczkach , odcisnąć przez lnianą ściereczkę , tetrę lub gazę . Sok z wyciśniętych ziemniaków odstawi
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem , dodać do surowych ziemniaków , wsypać mąki i sól . Sok z wyciśniętych ziemniaków delikatnie zlać , powstałą na dnie naczynia skrobię dodać do masy ziemniaczanej , wszystko szybko ale dokładnie wyrobić
- Do sera dodać żółtko , sól ,cukier , wszystko dokładnie utrzeć
- Z gotowej masy formować małe placki , kłaść porcje sera , formować kulki , wrzucać na gotując, się wodę , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu około 15 minut
- Masło stopić , polać kluski
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab