05

mar

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kacapoły to regionalne danie moich okolic . W oryginale kluski te podawane są z serem na słono , moja rodzinka nie lubi takiej wersji , wiec ja robię je na słodko . Takie pamiętam z dzieciństwa , takie robi moja mama , takie robię ja dla swojej rodzinki , bo właśnie takie nam smakują najbardziej ;)

kacapoly-1

Składniki

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 400 g sera białego
  • żółtko
  • cukier do smaku
  • Szczypta soli
  • masło do polania klusek

Sposób przygotowania

  1. Surowe ziemniaki obrać , zetrzeć na małych oczkach , odcisnąć przez lnianą ściereczkę , tetrę lub gazę . Sok z wyciśniętych ziemniaków odstawi
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem , dodać do surowych ziemniaków , wsypać mąki i sól . Sok z wyciśniętych ziemniaków delikatnie zlać , powstałą na dnie naczynia skrobię dodać do masy ziemniaczanej , wszystko szybko ale dokładnie wyrobić
  1. Do sera dodać żółtko , sól ,cukier , wszystko dokładnie utrzeć
  2. Z gotowej masy formować małe placki , kłaść porcje sera , formować kulki , wrzucać na gotując, się wodę , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu około 15 minut
  3. Masło stopić , polać kluski

kacapoly-2 kacapoly-5 kacapoly-4 kacapoly-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab