10
Cze
Kolorowy przekładaniec z owocami
Puszyste biszkopty, aksamitna masa z ananasem, warstwa bitej śmietany z truskawkami, a do tego nutka czekoladowego likieru.
Ciasto jasne
- 8 jajek
- 250g cukru
- 160g mąki
- 8 łyżek letniej wody
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne
- 4 jajka
- 4 łyżki letniej wody
- 150g cukru
- 80g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ananasowa
- 250 g masła
- puszka ananasa
- 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru
Warstwa śmietanowa
- 1/2 l śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wanilii w płynie
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl wrzącej wody
- 1 kg truskawek
Do nasączenia biszkoptu ciemnego
- 100ml likieru czekoladowego
- 3-4 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody
- Wykonanie ciasta jasnego: Do żółtek dodać cukier, wodę, cukier waniliowy wszystko ubić do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych żółtek, wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty.
- Wykonanie ciasta ciemnego: Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na biszkopty jasne, dodając do mąki kakao.
- Wykonanie masy z ananasa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zalać szklanką soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić. Masło spulchnić, dodać wystudzony budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym biszkoptem nasączonym likierem.
- Wykonanie warstwy śmietanowej: Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt ciemny, ułożyć truskawki delikatnie je wciskając. Całość przykryć biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
-
Piotr
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab