10

Cze

Kolorowy przekładaniec z owocami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste biszkopty, aksamitna masa z ananasem, warstwa bitej śmietany z truskawkami, a do tego nutka czekoladowego likieru.

Ciasto jasne

  • 8 jajek
  • 250g cukru
  • 160g mąki
  • 8 łyżek letniej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 150g cukru
  • 80g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa ananasowa

  • 250 g masła
  • puszka ananasa
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru

Warstwa śmietanowa

  • 1/2 l śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wanilii w płynie
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wrzącej wody
  • 1 kg truskawek

Do nasączenia biszkoptu ciemnego

  • 100ml likieru czekoladowego
  • 3-4 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody

  1. Wykonanie ciasta jasnego: Do żółtek dodać cukier, wodę, cukier waniliowy wszystko ubić do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych żółtek, wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty.
  2. Wykonanie ciasta ciemnego: Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na biszkopty jasne, dodając do mąki kakao.
  3. Wykonanie masy z ananasa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zalać szklanką soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić. Masło spulchnić, dodać wystudzony budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym biszkoptem nasączonym likierem.
  4. Wykonanie warstwy śmietanowej: Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt ciemny, ułożyć truskawki delikatnie je wciskając. Całość przykryć biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

  • Wow, faktycznie bardzo kolorowy! Spróbuję go przyrządzić, chociaż wątpie żeby mi cokolwiek wyszło

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab