14

Kwi

Kruche ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i ciasteczkami amaretti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kruche ciasto, połówki jabłek nadziane ciasteczkami amaretti

Składniki

  • 3 szkl mąki
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 8 jabłek
  • ciasteczka amaretti

Wierzch

  • 1/2l śmietany 30%
  • 2 śmietany śnieżki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • wanilia

Sposób przygotowania przepisu

  1. Z maki i masła zrobić kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i puder, żółtka, śmietanę, zagnieść kruche ciasto, wstawić do lodówki.
  2. Jabłka obrać , przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce włożyć po jednym ciasteczku.
  3. Połowę ciasta rozwałkować , przełożyć do formy o wymiarach 24/32 cm, ułożyć przygotowane połówki jabłek, przykryć reszta ciasta. Piec około 40 minut w 175*C Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
  4. Do śmietany dodać cukier puder, wanilie i śnieżki, ubić na sztywno, rozsmarować na ciasto, posypać połamanymi ciasteczkami.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab