14
Kwi
Kruche ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i ciasteczkami amaretti
Kruche ciasto, połówki jabłek nadziane ciasteczkami amaretti
Składniki
- 3 szkl mąki
- 200g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- 8 jabłek
- ciasteczka amaretti
Wierzch
- 1/2l śmietany 30%
- 2 śmietany śnieżki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- wanilia
Sposób przygotowania przepisu
- Z maki i masła zrobić kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i puder, żółtka, śmietanę, zagnieść kruche ciasto, wstawić do lodówki.
- Jabłka obrać , przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce włożyć po jednym ciasteczku.
- Połowę ciasta rozwałkować , przełożyć do formy o wymiarach 24/32 cm, ułożyć przygotowane połówki jabłek, przykryć reszta ciasta. Piec około 40 minut w 175*C Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
- Do śmietany dodać cukier puder, wanilie i śnieżki, ubić na sztywno, rozsmarować na ciasto, posypać połamanymi ciasteczkami.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab