11
Lis
Kurczak faszerowany
- 90 min.
- Średni
- 0 Komentarzy
- Dania Mięsne
Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :)
Składniki
- 1 kurczak o wadze do 2kg.
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 60-70 dkg. mięsa mielonego (użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki)
- 50 dkg. pieczarek
- 2 cebule
- 7 łyżek bułki tartej
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 jajka
- pęczek koperku (użyłam mrożonego)
- przyprawa do kurczaka
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- olej
Sposób przygotowania
- Z kurczaka wyciągnąć kości, natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem. Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić. Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pokrojony koperek, sól, pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać.
- Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi, nałożyć farsz mięsny, na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi. Kurczaka zaszyć, mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
- Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab