11

Lis

Kurczak faszerowany

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kurczak o wadze do 2kg.
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 60-70 dkg. mięsa mielonego (użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki)
  • 50 dkg. pieczarek
  • 2 cebule
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • pęczek koperku (użyłam mrożonego)
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Z kurczaka wyciągnąć kości, natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem. Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić. Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pokrojony koperek, sól, pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać.
  2. Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi, nałożyć farsz mięsny, na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi. Kurczaka zaszyć, mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
  3. Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab