04

Cze

Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Marmurkowy sernik na zimno z wafelkami, lekki, prosty, idealny deser na upalne dni. Szybki do przygotowania, pysznie smakuje z sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami czy jagodami.

Masa serowa

  • 750g serka mascarpone
  • 400ml jogurtu greckiego
  • 400ml mleka zagęszczonego
  • 8 pełnych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki wanilii w płynie lub 2 cukry waniliowe
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 300g truskawek

Na spód

  • 4 wafelki kokosowe w czekoladzie 48g każdy

Do dekoracji

  • 2 wafelki kokosowe w czekoladzie
  • truskawki
  • 50g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu

  1. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
    Truskawki zmiksować blenderem.
  2. Do serka dodać cukier, wanilię, mleko zagęszczone i jogurt, wszystko miksować, aż masa zrobi się sztywna. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić, dodać do ubitej masy serowej cały czas miksując, dodać zmiksowane truskawki, delikatnie wymieszać tak aby powstał marmurek, masę wylać na wafelki.
  3. Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia udekorować pokrojonymi wafelkami, truskawkami i rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka czekoladą.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab