04
Cze
Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami
Marmurkowy sernik na zimno z wafelkami, lekki, prosty, idealny deser na upalne dni. Szybki do przygotowania, pysznie smakuje z sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami czy jagodami.
Masa serowa
- 750g serka mascarpone
- 400ml jogurtu greckiego
- 400ml mleka zagęszczonego
- 8 pełnych łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki wanilii w płynie lub 2 cukry waniliowe
- 9 łyżeczek żelatyny
- 300g truskawek
Na spód
- 4 wafelki kokosowe w czekoladzie 48g każdy
Do dekoracji
- 2 wafelki kokosowe w czekoladzie
- truskawki
- 50g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania przepisu
- Wafelki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
Truskawki zmiksować blenderem. - Do serka dodać cukier, wanilię, mleko zagęszczone i jogurt, wszystko miksować, aż masa zrobi się sztywna. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić, dodać do ubitej masy serowej cały czas miksując, dodać zmiksowane truskawki, delikatnie wymieszać tak aby powstał marmurek, masę wylać na wafelki.
- Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia udekorować pokrojonymi wafelkami, truskawkami i rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab