08

Lis

Pieczone pulpety mięsno – warzywne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Smacznie i szybko ;)

pulpety-1

Składniki

  • 700g mięsa mielonego z drobiu
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • puszka groszku
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 300g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sos

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

  1. Do mięsa wbić jajka, kapustę drobno posiekać, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, groszek dokładnie odsączyć, wszystko dodać do mięsa, dodać sól, pieprz, dokładnie wyrobić.
  2. Z masy mięsnej formować dosyć duże kule, układać w naczyniu żaroodpornym, piec około 30 minut, wszystkie składniki sosu wymieszać zalać pulpety i zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Rady

Z tej ilości składników wychodzi sporo pulpetów, dlatego jeśli nie mamy tak dużego naczynia żaroodpornego proponuję pulpety upiec w zwykłej formie, a po upieczeniu przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem i zapiec.

pulpety-2 pulpety-5 pulpety-4 pulpety-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab