08
Lis
Pieczone pulpety mięsno – warzywne
Smacznie i szybko ;)
Składniki
- 700g mięsa mielonego z drobiu
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- puszka groszku
- papryka czerwona
- cebula
- 300g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Sos
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
- Do mięsa wbić jajka, kapustę drobno posiekać, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, groszek dokładnie odsączyć, wszystko dodać do mięsa, dodać sól, pieprz, dokładnie wyrobić.
- Z masy mięsnej formować dosyć duże kule, układać w naczyniu żaroodpornym, piec około 30 minut, wszystkie składniki sosu wymieszać zalać pulpety i zapiekać jeszcze 10-15 minut.
Rady
Z tej ilości składników wychodzi sporo pulpetów, dlatego jeśli nie mamy tak dużego naczynia żaroodpornego proponuję pulpety upiec w zwykłej formie, a po upieczeniu przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem i zapiec.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab