12
Paź
Pierogi ze słodkiej kapusty
Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne pierogi ze słodkiej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku i pachnącego koperku ;)
Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki stopionego , wystudzonego masła
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
Farsz
- Główka kapusty ( średniej wielkości )
- 15 dkg wędzonego boczku
- duża cebula
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przykryć lnianą ściereczką, odstawić.
- Kapustę oczyścić, pokroić, obgotować, wystudzić
- Wystudzoną kapustę odcisnąć, bardzo drobno pokroić
- Boczek i cebulę pokroić w drobna kostkę, usmażyć, dodać do kapusty. Wszystkie składniki chwilę smażyć na koniec dodać posiekany koperek, sól i pieprz, wystudzić.
- Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, kłaść farsz, zlepiać pierogi. Gotować w lekko posolonej wodzie. Gotowe pierogi polać zeszklona cebulą lub boczkiem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab