12

Paź

Pierogi ze słodkiej kapusty

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne pierogi ze słodkiej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku i pachnącego koperku ;)

pierogi-1

Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki stopionego , wystudzonego masła
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz

  • Główka kapusty ( średniej wielkości )
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • duża cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przykryć lnianą ściereczką, odstawić.
  2. Kapustę oczyścić, pokroić, obgotować, wystudzić
  3. Wystudzoną kapustę odcisnąć, bardzo drobno pokroić
  4. Boczek i cebulę pokroić w drobna kostkę, usmażyć, dodać do kapusty. Wszystkie składniki chwilę smażyć na koniec dodać posiekany koperek, sól i pieprz, wystudzić.
  5. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, kłaść farsz, zlepiać pierogi. Gotować w lekko posolonej wodzie. Gotowe pierogi polać zeszklona cebulą lub boczkiem.

pierogi-3 pierogi-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab