17
Kwi
Placek z masą migdałową
- 60min.
- Średni
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Pyszny, puszysty placek z płatkami migdałowymi i masą kajmakową
Składniki
- 6 jaj
- szkl. mąki
- szkl. cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa migdałowa
- 15dkg. cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki płynnego miodu (prawdziwego)
- 15 dkg. masła
- 30 dkg.płatków migdałowych
- puszka mleka skondensowanego słodzonego albo gotowa masa
Bita śmietana 1
- 1/2l. śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. wody
Bita śmietana 2
- 1/2 l. śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl.wody
- kakao do koloru
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zrobić biszkopt.Po upieczeniu przekroić na 2 części.
- MASA MIGDAŁOWA: cukier, miód masło, mleko wymieszać, dodać płatki migdałowe i podsmażyć cały czas mieszając. Mleko gotować w puszcze około 2 godziny. Na jedną część biszkoptu rozsmarować ugotowane i wystudzone mleko, rozłożyć migdały. Śmietanę ubić dodać cukier puder i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę wyłożyć na migdały, przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Drugą masę śmietanową zrobić tak samo jak pierwszą dodając kakao(ilość według uznania). Masę kakaową położyć na biszkopt, posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab