17

Kwi

Placek z masą migdałową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszny, puszysty placek z płatkami migdałowymi i masą kajmakową

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 jaj
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa migdałowa

  • 15dkg. cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu (prawdziwego)
  • 15 dkg. masła
  • 30 dkg.płatków migdałowych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego albo gotowa masa

Bita śmietana 1

  • 1/2l. śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody

Bita śmietana 2

  • 1/2 l. śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl.wody
  • kakao do koloru

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zrobić biszkopt.Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  2. MASA MIGDAŁOWA: cukier, miód masło, mleko wymieszać, dodać płatki migdałowe i podsmażyć cały czas mieszając. Mleko gotować w puszcze około 2 godziny. Na jedną część biszkoptu rozsmarować ugotowane i wystudzone mleko, rozłożyć migdały. Śmietanę ubić dodać cukier puder i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę wyłożyć na migdały, przykryć drugą częścią biszkoptu.
  3. Drugą masę śmietanową zrobić tak samo jak pierwszą dodając kakao(ilość według uznania). Masę kakaową położyć na biszkopt, posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab