07

Maj

Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Tradycyjne placki ziemniaczane z sezonowymi grzybkami :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos

  • Około 0,5 kg. podgrzybków
  • 2 szklanki śmietany kwaśnej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno pokroić dodać do ziemniaków, wbić jaja, wsypać mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
  2. SOS: grzybki oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić, obgotować, poddusić na maśle, posolić, wlać śmietanę, chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab