07
Maj
Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie
60 min
Łatwe
0 Komentarzy
Bezmięsne
Dania
Tradycyjne placki ziemniaczane z sezonowymi grzybkami :)
Składniki
- 1 kg. ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos
- Około 0,5 kg. podgrzybków
- 2 szklanki śmietany kwaśnej
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno pokroić dodać do ziemniaków, wbić jaja, wsypać mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
- SOS: grzybki oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić, obgotować, poddusić na maśle, posolić, wlać śmietanę, chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab