01

Lis

Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Delikatne pulpety w aromatycznym sosie z grzybów….

pulpety-1

Składniki na pulpety

  • 700g szynki wieprzowej
  • 300g piersi z kurczaka
  • 3-4 kromki chleba
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos

  • duża garść grzybów suszonych
  • duża cebula
  • marchewka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Grzyby dokładnie przepłukać , pokroić , namoczyć. Mięso zmielić w maszynce , dodać jajka , sól , pieprz , przeciśnięty przez praskę czosnek ,bułkę tartą i namoczony w wodzie i odciśnięty chleb , dobrze wyrobić , formować kulki
  2. Do namoczonych grzybów dolać wody ,obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę , zagotować do gotujących wkładać uformowane pulpety , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , dodać liść laurowy i ziele angielskie , całość gotować do miękkości .
  3. Do śmietany dodać mąkę , wymieszać , dodać wywaru z pulpetów , dokładnie wymieszać aby nie było grudek , wlać do sosu , dodać sól i pieprz do smaku , zagotować .

pulpety-2 pulpety-6 pulpety-5 pulpety-4 pulpety-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab