01
Lis
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym
Delikatne pulpety w aromatycznym sosie z grzybów….
Składniki na pulpety
- 700g szynki wieprzowej
- 300g piersi z kurczaka
- 3-4 kromki chleba
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos
- duża garść grzybów suszonych
- duża cebula
- marchewka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Grzyby dokładnie przepłukać , pokroić , namoczyć. Mięso zmielić w maszynce , dodać jajka , sól , pieprz , przeciśnięty przez praskę czosnek ,bułkę tartą i namoczony w wodzie i odciśnięty chleb , dobrze wyrobić , formować kulki
- Do namoczonych grzybów dolać wody ,obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę , zagotować do gotujących wkładać uformowane pulpety , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , dodać liść laurowy i ziele angielskie , całość gotować do miękkości .
- Do śmietany dodać mąkę , wymieszać , dodać wywaru z pulpetów , dokładnie wymieszać aby nie było grudek , wlać do sosu , dodać sól i pieprz do smaku , zagotować .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab