31

Mar

Pychotka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kruche placki, beza, orzechy, migdały i pyszny krem.

Kruche ciasto:

  • 300g masła lub margaryny
  • 600g mąki
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Piana:

  • 6 białek
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g płatków migdałowych
  • 150g cukru pudru
  • Powidła śliwkowe

Masa:

  • 300g masła
  • 2,5 szkl mleka
  • 250g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

  • Ciasto: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i waniliowy, żółtka, śmietanę , wyrobić kruche ciasto. Schłodzić. Podzielić na 3 części.
  • Jedną część ciasta rozwałkować , wyłożyć do formy, posmarować powidłami.
    Składniki na pianę podzielić na 3 części. Białka ubić z cukrem pudrem i waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami. Piec około 30 minut w 180*C.
  • Tak samo wykonać pozostałe 2 ciasta, na ostatnie zamiast orzechów posypać płatki migdałowe.
  • Masa: Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, przełożyć placki.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab