03
Maj
Rolada ze schabu z żurawiną
- 60min
- Średni
- 2 komentarze
- Dania Mięsne
Rolada ze schabu z żurawiną i sosem chrzanowym dobrze smakuje na gorąco jako dodatek do drugich dań jak i na zimno podawana z pieczywem.
Składniki
- 1 kg. schabu
- 40 dkg. boczku
- 2 ząbki czosnku
- chrzan w słoiczku
- musztarda
- 20 dkg. żurawiny suszonej
- pieprz, sól do smaku
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sos chrzanowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki chrzanu ze słoika
- szczypta świeżo startego chrzanu
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Schab rozkroić tak żeby powstał płat, posolić popieprzyć, posmarować chrzanem, musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć, rozłożyć na schab, posypać żurawiną, zwinąć roladę, mocno związać, obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rękawa foliowego, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, piec około godziny w temp. 200 *C. pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, piec do zrumienienia SOS: masło roztopić dodać łyżkę mąki wlać szkl. śmietany to zagotować dodać chrzan, sok z cytryny, cukier i sól do smaku, zagotować.
-
Eliza
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab