03

Maj

Rolada ze schabu z żurawiną

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Rolada ze schabu z żurawiną i sosem chrzanowym dobrze smakuje na gorąco jako dodatek do drugich dań jak i na zimno podawana z pieczywem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kg. schabu
  • 40 dkg. boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • chrzan w słoiczku
  • musztarda
  • 20 dkg. żurawiny suszonej
  • pieprz, sól do smaku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sos chrzanowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • szczypta świeżo startego chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Schab rozkroić tak żeby powstał płat, posolić popieprzyć, posmarować chrzanem, musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć, rozłożyć na schab, posypać żurawiną, zwinąć roladę, mocno związać, obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rękawa foliowego, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, piec około godziny w temp. 200 *C. pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, piec do zrumienienia SOS: masło roztopić dodać łyżkę mąki wlać szkl. śmietany to zagotować dodać chrzan, sok z cytryny, cukier i sól do smaku, zagotować.
  • Eliza

    Uwielbiam tę roladę!!! Robię dokładnie tak samo, tylko bez liścia i ziela. Ale sos to dla mnie nowość. Wypróbuję go na pewno. :)

  • Jeśli lubisz chrzan i chrzanowe smaczki polecam :D

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab