28
Sty
Sernik wspaniały
Pyszny ,puszysty sernik na kruchym cieście z dodatkiem orzechów włoskich i brzoskwiń.
Składniki
- 1 kg. sera tłustego
- 1/2 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 8 jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg. margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z orzechów włoskich:
- 25 dkg. orzechów włoskich mielonych
- 4 łyżki mleka
- 10 dkg. cukru
Dodatkowo
- puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- CIASTO: Margarynę i mąkę posiekać nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, resztę włożyć do lodówki.
- MASA Z ORZECHÓW: Mleko wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, zalać zmielone orzechy.
- SER: Ser zmielić, dodać roztopione wystudzone masło, cukier kryształ i waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, wszystko dokładnie zmiksować, białka ubić delikatnie połączyć z masą serową. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę o wymiarach 22/36 cm. Na ciasto rozsmarować masę orzechową, wylać masę serową. Brzoskwinie dokładnie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na ser.
- PIANA Z BIAŁEK: Białka ubić, ubijając stopniowo wsypywać cukier, chwilę ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na brzoskwinie, następnie na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto. Całość piec około 60 minut w temp. 170 *C.
-
gin
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab