28

Sty

Sernik wspaniały

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszny ,puszysty sernik na kruchym cieście z dodatkiem orzechów włoskich i brzoskwiń.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kg. sera tłustego
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg. margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z orzechów włoskich:

  • 25 dkg. orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dkg. cukru

Dodatkowo

  • puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. CIASTO: Margarynę i mąkę posiekać nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, resztę włożyć do lodówki.
  2. MASA Z ORZECHÓW: Mleko wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, zalać zmielone orzechy.
  3. SER: Ser zmielić, dodać roztopione wystudzone masło, cukier kryształ i waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, wszystko dokładnie zmiksować, białka ubić delikatnie połączyć z masą serową. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę o wymiarach 22/36 cm. Na ciasto rozsmarować masę orzechową, wylać masę serową. Brzoskwinie dokładnie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na ser.
  4. PIANA Z BIAŁEK: Białka ubić, ubijając stopniowo wsypywać cukier, chwilę ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na brzoskwinie, następnie na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto. Całość piec około 60 minut w temp. 170 *C.
  • gin

    Mmm, musiał smakować wspaniale :)

  • Bożena Janus

    Sernik bardzo smaczny :) Polecam :D

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab