11
Maj
Sernik z masą orzechową
- 90 min.
- Średni
- 2 komentarze
- Ciasta Na Słodko
Sernik w orzechowym biszkopcie z orzechową masą – dla lubiących orzechowe smaki :)
Składniki
- 1,20 kg. sera
- 25 dkg. masła lub margaryny
- ok. 2 szkl cukru
- c. waniliowy
- 10 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ciasto
- 5 jaj
- szkl.cukru
- szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek orzechów włoskich mielonych
Masa
- 25 dkg. masła
- 20 dkg. orzechów włoskich (10 dkg. mielonych, 10 dkg. drobno pokrojonych)
- 3/4 szkl. mleka
- 20 dkg. cukru
- 3 żółtka + 1 jajko
- spirytus do smaku
Sposób przygotowania
- WYKONANIE PLACKÓW SEROWYCH: Ser zmielić, masło lub margarynę utrzeć z cukrem i c. waniliowym dodać zmielony ser ucierając dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę ziemniaczaną a na koniec ubitą z białek pianę, lekko wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, wylać do dwóch foremek o wymiarach 38-22 cm. Piec około 50 minut w temp. 175-180*C.
- WYKONANIE CIASTA: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę, do piany dodać porcjami cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do formy o takich samych wymiarach jak placki serowe, piec ok. 30 minut w temp. 175 *C. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroić na dwie części
- MASA: Jajka wyszorować i sparzyć, do miski wbić jedno całe jajko i 3 żółtka, wsypać cukier i ubijać na parze, odstawić do wystudzenia. Zmielone i pokrojone orzechy zalać przegotowanym, wrzącym mlekiem, wystudzić. Masło dobrze utrzeć dodać masę jajeczną i wystudzone orzechy, na koniec spirytus do smaku.
- PRZEŁOŻENIE PLACKA: masę podzielić na 3 części, Część placka orzechowego-masa -placek serowy biały-masa-placek serowy ciemny-masa-druga część placka orzechowego . Cukier puder do dekoracji (według uznania)
-
gin
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab