24

Sty

Sos z marynowanej piersi indyka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Tak przygotowany filet z indyka jest aromatyczny, soczysty, smaczny.

indyk-1

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki oleju

Marynata

  • 2 litry wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/4 szkl soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Wodę na marynatę zagotować, dodać sól,cukier i rozgniecione w moździerzu przyprawy, dokładnie wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej marynaty włożyć oczyszczone mięso, docisnąć i odstawić do lodówki na 3-5 dni.
  2. Mięso wyciągnąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor, cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać do mięsa, zrumienić. Całość zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, zagotować ( 2-3 minuty ) w razie potrzeby dosmaczyć.

indyk-4 indyk-3 indyk-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab