24
Sty
Sos z marynowanej piersi indyka
Tak przygotowany filet z indyka jest aromatyczny, soczysty, smaczny.
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki oleju
Marynata
- 2 litry wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 5-6 ząbków czosnku
- 1/4 szkl soli
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Wodę na marynatę zagotować, dodać sól,cukier i rozgniecione w moździerzu przyprawy, dokładnie wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej marynaty włożyć oczyszczone mięso, docisnąć i odstawić do lodówki na 3-5 dni.
- Mięso wyciągnąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor, cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać do mięsa, zrumienić. Całość zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, zagotować ( 2-3 minuty ) w razie potrzeby dosmaczyć.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab