15
Mar
Tort czekoladowy
Czekoladowe ciasto, czekoladowa masa, jednym słowem tort bardzo czekoladowy, dla wielbicieli czekoladowych smaków .. ;D
Składniki
- Składniki ciasta i masy powinny mieć temp. pokojową
- 2,5 szkl mąki
- 1 szkl kakao
- 1 szkl cukru kryształu
- 3/4 szkl cukru trzcinowego
- 2 i 1/4 szkl maślanki
- 2 jajka
- 2 i 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła
- 180g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki wanilii
Masa
- 300g masła
- 200g serka philadelphia
- 300g czekolady gorzkiej
- 2 szkl cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 4 łyżeczki wanilii
Sposób przygotowania
- Ciasto : masło pokroić na mniejsze kawałki , dodać cukier kryształ i trzcinowy
- Suche składniki , zmieszać , przesiać do masła
- Wszystko ucierać do uzyskania grudek nie gładkości
- Do maślanki wbić jajka , dodać wanilię , dokładnie rozmieszać ,
- Ucierając suche składniki , stopniowo wlewać maślankę , utrzeć do gładkości,
- Gotowe ciasto przelać do dwóch tortownic o średnicy 28 cm , piec około 45-60 minut w temp. 175 *C , do suchego patyka
- Ciasto wystudzić , przekroić na 2 części
- Masa : Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch , dodać serek , szczyptę soli , wanilię , ucierając stopniowo dodawać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzona czekoladę , dokładnie utrzeć
- Masą podzielić na 4 części , 3 równe , 1 mniejsza , przełożyć ciasto , posmarować wierzch i boki , udekorować wg.własnego pomysłu
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab