20
Maj
Tort marchewkowy z masą z serka philadelphia
- 60 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Marchewkowy torcik – pyszne, puszyste, wilgotne, bardzo aromatyczne z dużą ilością bakali ciacho :))
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1szklanka oleju
- 3 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
Masa
- 25 dkg. serka philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki miękkiego masła
- sok i skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, goździki, cynamon wsypać do jednego naczynia i wymieszać. W drugim naczyniu ubić jaja z cukrem na puch, wlać olej chwilę ubijać, do masy jajecznej wsypać suche składniki dobrze wymieszać dodać startą marchewkę, rodzynki, ananasy i orzechy, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w temp. 180*C około 45 minut.
- MASA: Masło utrzeć z cukrem, dodać serek, sok i skórkę otartą z pomarańczy. Połową masy przełożyć placki a drugą posmarować wierzch i boki tortu.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab